Blog OpenStreetMap

OpenStreetMap data is voor veel gebieden op aarde een serieus alternatief aan het worden voor commerciele data. Echter is het niet altijd even makkelijk om de data in te lezen in een GIS- of kartografische applicatie. Voor het inlezen van de data in MAPublisher kunt u het onderstaande stappenplan gebruiken.

1. Download en installeer QGis, dit is een gratis GIS-pakket, beschikbaar voor Windows, Mac en Linux-computers. Zorg er na installatie voor dat de OpenStreetMap plugin geactiveerd wordt (Plugins -> Plugin-instellingen)

2. Ga naar OpenStreetMap.org in uw webbrowser en zoom in op het gewenste gebied. Houd er rekening mee dat de downloads vanaf de OpenStreetMap website beperkt zijn in het aantal objecten wat weggeschreven kan worden. Wilt u grotere gebieden dan zult u deze zelf samen moeten voegen, of op een andere manier moeten downloaden (bijvoorbeeld via Geofabrik of Cloudmade).

3. Ga naar de Export tab en kies OpenStreetmap XML. Sla dit bestand op als map.osm (dit kan even duren)

4. Open map.osm in QGis. Vink daarbij alle opties aan. Let op: het gaat hierbij om de optie “Load OSM from file” in de OpenStreetMap plugin.

Dit resulteert in 3 lagen: punten, lijnen en vlakken. Merk op dat de OpenStreetMap export geen objecten afsnijdt, dit kan later in MAPublisher aangepast worden.

5. Exporteer deze lagen stuk voor stuk door er op rechts te klikken en de optie “Opslaan als shapefile” te kiezen.

Dit levert een 3-tal shapefiles op. Deze worden via MAPublisher geimporteerd in Illustrator. Na het goedzetten van de projectie en schaal, en het bijsnijden van het kaartbeeld, hebben we de ruwe data als vectoren in Illustrator, nog steeds voorzien van de OpenStreetmap attributen.

6. We kunnen nu via een MAPublisher stylesheet Illustrator stijlen koppelen aan selecties op de OpenStreetMap data. Deze stylesheets en stijlen kunnen als ze eenmaal gedefinieerd zijn onbeperkt hergebruikt worden. Dit levert een grote tijdwinst op en zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de stijlen consistent toegepast worden.

7. Stylesheets kunnen toegepast worden voor punten, lijnen en vlakken.

MAPublisher kan ook automatisch teksten plaatsen dankzij de extensie Label Pro.

Label Pro probeert, op basis van regels die de operator aangeeft, de teksten die uit attributen gehaald worden (in dit geval straatnamen) zo te plaatsen dat ze elkaar niet overlappen.

Het eindresultaat. Nog geen geheel correct afgewerkte kaart, maar dit beeld is door een ervaren operator, als stijlen en stylesheets al aanwezig zijn, binnen een 10-15 minuten te realiseren.

 

Op deze manier kunt u snel een basiskaart opzetten die vervolgens door een kartograaf verder verfijnd kan worden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.