SOM Nijmegen

In opdracht van SOM Nijmegen, een bureau wat zich richt op educatie, particpipatie en communicatie op het gebied van duurzaamheid heeft Red Geographics een kaart van Nederland ontworpen waarop te zien is welke delen van het land gevaar lopen bij een zeespiegelstijging tot 7 meter.

Aangezien het hier om een relatief klein kaartje gaat was er weinig behoefte aan heel gedetailleerde brondata. Daarom is gekozen voor, in eerste instantie, SRTM. Dit zijn hoogtegegevens die in 2000 door NASA verzameld zijn tijdens een space shuttle missie. Hiermee is een referentiekaart opgebouwd in Global Mapper. Op basis van die referentiekaart zijn vervolgens in MAPublisher een 0 en een +7 meter lijn ingetekend waarna vlakken gevormd werden van al het land onder zeeniveau, tussen 0 en 7 meter en hoger dan 7 meter. Door dit handmatige proces konden fouten in de SRTM data gecorrigeerd worden en is tegelijkertijd een rustiger
en duidelijker beeld ontstaan. Ter referentie zijn provinciegrenzen en grote steden toegevoegd.

Aangezien dit een kaart is met een educatief doel is de legenda met opzet vrij beperkt gehouden. Door middel van de kaart en bijbehorende tekst kunnen scholieren hun eigen conclusies trekken met betrekking tot zeespiegelstijging en de gevolgen daarvan voor Nederland.

Reacties zijn gesloten.